Hoe schoon (vies) zijn jouw matrassen en kussens eigenlijk?

hoe-schoon-zijn-de-matrassen

Iedere gast wil en verwacht in een schoon bed te slapen tijdens een overnachting. Maar hoe schoon zijn de matrassen eigenlijk? Worden alle matrassen jaarlijks professioneel gereinigd?

Waarom matrassen en kussens reinigen?

In een gemiddeld matras wonen meer dan een miljoen huismijten. Deze beestjes voeden zich met huidschilfers van mensen. Verder houden ze van vocht en donkere plaatsen, dus matrassen zijn de perfecte leefomgeving van de huisstofmijt. Deze microscopisch kleine wezentjes kunnen allergische reacties veroorzaken wanneer je last hebt van aandoeningen als astma, hooikoorts, huidaandoeningen zoals eczeem en een allergie voor de huisstofmijt.

Scoor extra punten!

In de normen van de classificatie kun je zien dat wanneer je elk jaar de kussens vervangt je hier 10 punten extra voor scoort! Voor een matras geldt: vervang de matrassen elke 3 jaar en ook hier worden 10 punten extra bij gerekend. Ook voor het reinigen van de kussens en matrassen krijg je per onderdeel 8 punten extra.

Zelf matrassen reinigen?

Matrassen kun je ook zelf reinigen, er wordt alleen vaak gebruik gemaakt van verkeerde producten. Je ziet de vuiligheid dan niet meer maar dit is nog steeds aanwezig in het matras. Dit zorgt alleen voor het neutraliseren van vieze luchtjes. Het zijn vaak tijdelijke oplossingen, de oorzaak wordt hierdoor niet weggenomen. De beste remedie tegen huisstofmijt is de zon. Ultraviolet licht doodt huisstofmijt na 24 uur. Deze behandeling zie je vaak bij een professionele reiniging. Pas na een specialistische reiniging is het matras echt goed schoon.

Nieuwe kussens

Bij een goede bezetting van het hotel wordt er iedere nacht wel op het kussen gelegen. En dat is viezer dan je misschien denkt, zelfs als er een kussensloop wordt gebruikt. Net als bij een matras zitten deze vol met dode huidcellen, beestjes, huisstofmijt en hun uitwerpselen. Onderzoekers ontdekten dat een gemiddeld kussen 350.000 bacteriën bevat. Dus overweeg vooral om af en toe, zeker om de drie jaar, nieuwe kussens aan te schaffen.

Kussens kunnen makkelijker zelf worden gereinigd. De meeste kussen kunnen gewoon in de wasmachine. Aangeraden wordt om de kussens 1 of 2 keer per jaar te wassen. Teveel wassen is niet goed voor een kussen omdat het dan zijn elasticiteit verliest. Hoe droog ik de kussens dan? Drogen is ontzettend belangrijk. De beste manier is simpelweg in de droogtrommel met wat tennisballen

Protect it!

Heb je niet het budget om elk jaar nieuwe kussens aan te schaffen? Kies dan voor een speciale beschermhoes dat ervoor zorgt dat er géén transpiratievocht doorheen komt. Zo blijft het hygiënisch schoon en hoeft in principe niet meer gewassen te worden.

Ook voor matrassen zijn er moltons ontwikkeld die ervoor zorgen dat er geen vocht in de matrassen komt. Kies voor een waterdicht molton, deze laat geen vocht door, ventileert wel, is anti allergisch en anti huisstofmijt.