Armenië nieuw lid Hotelstars Union

Hotelstars Union, de europese overkoepelende organisatie voor Hotelclassificaties, heeft tijdens hun laatste bijeenkomst een nieuw lid aanvaard, Armenië. Dit is het derde land in de Kaukasus dat toetreedt tot de HSU, na Azerbeidzjan en Georgië. Armenië heeft nu de status van waarnemer en kan deelnemen aan vergaderingen van HSU. Zo kunnen ze meer inzicht over de Europese gestandaardiseerde hotelclassificatie krijgen en actief deelnemen aan technische discussies.

“We heten Armenië van harte welkom in de Europese sterrenfamilie en zijn blij dat we onze bereik op deze manier kunnen uitbreiden. De reputatie die het HSU-systeem nu geniet buiten de kern van Europa is indrukwekkend. Het versterkt ons in een fase waarin we tijdens de Algemene leden vergadering, onze catalogus met criteria beoordelen. ” benadrukte HSU-president Markus Luthe.

Armenië is blij met het lidmaatschap: “Onze visie is dat wanneer onze hotels  aan de Europese normen voldoen dit bijdraagt aan dynamische ontwikkeling van onze industrie. Één daarvan is de Europa-brede geharmoniseerde criteria van de Hotelstars Union voor hotelclassificatie. Door lid te worden van de HSU en ook in staat te zijn door als waarnemer actief deel te nemen aan de vergaderingen en werkgroepen, kunnen we alles voorbereiden voor de invoering van het systeem in Armenië volgend jaar”, zo liet de voorzitter van de Armeense hotelvereniging, Mikayel Mayrapetyan, weten tijdens de Algemene Vergadering van HSU.

Momenteel ontwikkelt de Armeense regering, in samenwerking met de Armenian Hotel Association, een nieuwe wetgeving met betrekking tot een nieuw systeem voor hotelclassificatie, waarbij de Association verantwoordelijk zal zijn voor het vaststellen van industriestandaarden en het classificeren en certificeren van de hotels. “Dankzij het lidmaatschap van Hotelstars Union verwachten we een enorme boost aan erkenning en vertrouwen voor ons land en een concurrentievoordeel voor de hotels die zich aansluiten bij dit systeem van internationaal vergelijkbare en betrouwbare criteria”, besluit Mayrapetyan.

Over Hotelstars Union (HSU)
Onder de bescherming van HOTREC Hospitality Europe hebben de hotelverenigingen van Oostenrijk, Azerbeidzjan, België, Tsjechië, Denemarken, Estland, Georgië, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Polen, Slovenië , Zweden en Zwitserland de Hotelstars Union gevormd. Dit werd opgericht in 2009 en opereert sinds 2021 als een vereniging naar Belgisch recht met het hoofdkantoor in Brussel.

De HSU classificeert hotels in categorieën van 1 tot 5 hotelsterren volgens een gemeenschappelijke catalogus van criteria in 20 Europese landen. Dit biedt transparantie, kwaliteit en veiligheid voor gasten en hoteliers. Er zijn momenteel meer dan 22.000 geclassificeerde hotels met 1,2 miljoen geclassificeerde hotelkamers in de aangesloten landen.