Hotelsterren, waar staan ze precies voor?

Burj-al-arab-sterren-hotel-sterrenclassificatie-hotelsterren

Heb jij je altijd al afgevraagd waar de hotelsterren precies voor staan? Wat kan je als gast verwachten in een drie sterren hotel, en wanneer ontvangt een hotel 5 sterren? Wij leggen het je graag eens haarfijn uit!

Hotelsterren zijn een manier om hotels in verschillende klassen in te delen. In principe gaat deze indeling van 1 tot 5 sterren waarbij 5 het hoogst haalbare is. De sterren worden in de meeste Europese landen bepaald door een onafhankelijk organisatie. In Nederland is dit Hotelsterren, een initiatief van Koninklijke Horeca Nederland. Hotelsterren toetst Nederlandse hotels na aanmelding en vervolgens wordt deze toetsing elke 4 jaar herhaald. Alle hotels die in Nederland worden geclassificeerd door onze adviseurs ontvangen daarna een nieuw sterrenschild.

Voor de verschillende categorieën gelden verplichte basisnormen waaraan elk hotel moet voldoen. Met andere woorden; hoe hoger het aantal sterren des te meer algemene services en faciliteiten het hotel haar gasten minimaal moet bieden. Ditzelfde geldt voor de faciliteiten in de kamers van het hotel. Zo moet een vier sterrenhotel onder andere beschikken over was- en strijkservice en ervoor zorgen dat je als gast kan kiezen uit verschillende hoofdkussens.

Superior

Sinds de Europese hotel classificatie wordt gehanteerd kunnen hotels zich ook onderscheiden met de toevoeging ‘Superior’. Binnen een categorie zijn nog vaak grote verschillen te vinden. Een 3 sterren superior hotel scoort het aantal punten wat eigenlijk nodig is om een 4 sterren hotel te worden. Het hotel voldoet echter niet aan alle basisnormen voor 4 sterren. Kortom, het hotel bied met service en beschikt over meer faciliteiten dan een 3 sterren hotel.

Is 5 sterren het maximale?

De Burj al Arab is een luxueus hotel in Dubai dat zichzelf promoot als enige 7-sterren hotel ter wereld. Het gebouw is 321 meter hoog en bevindt zich in zee op een kunstmatig eiland welke bereikbaar is via een brug vanaf het vasteland. Het hotel is 280 meter verwijderd van het strand en staat in de Perzische golf. Volgens de Europese hotel classificatie gaan de sterren niet hoger dan 5 superior, maar dit hotel verdient dit resultaat minimaal.

Benieuwd welke hotels al zijn geclassificeerd? Klik hier voor het actuele overzicht.